Click edit button to change this code.

PROJECT

Η ΕΡΤ παρουσιάζει ένα ντοκιμαντέρ για τη Βόρεια Κορέα στο οποίο προβάλλονται και οι δύο όψεις του νομίσματος, οι διαφορετικές πτυχές της καθημερινότητας, πέρα από την παρωχημένη εικόνα της χώρας όπως προβάλλεται από τον μιντιακό κόσμο.

Οι Βορειοκορεάτες διασκεδάζουν, γελούν, έχουν κινητό και αρχίζουν σταδιακά να απαγκιστρώνονται από την ασφυκτική κρατική παρεμβατικότητα του παρελθόντος. Παράλληλα σε αυτή την πραγματικότητα, το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας ενισχύεται, ο μιλιταρισμός και η προσωπολατρία εξακολουθούν να υφίστανται και η ελίτ της Βορείου Κορέας βαδίζει σε άλλη διάσταση από τον απλό κόσμο, κάνοντας φανερό το ταξικό χάσμα που επικρατεί ,γεγονός που δεν αποτελεί ραδιουργία του Κιμ.

Όταν κάτι μας είναι ξένο, πριν βιαστούμε να βγάλουμε εσφαλμένα συμπεράσματα, αξίζει τον κόπο μια πιο προσεκτική προσέγγιση του θέματος και στη συγκεκριμένη περίπτωση, μια ιστορικό- πολιτισμική εμπέδωση της διαφορετικότητας και εξοικείωσή με έννοιες όπως αυτή του δόγματος της Τζούτσε ή του κομφουκιανισμού, προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τη μακρινή χώρα των Κιμ.

Η ΕΡΤ, σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου δημιούργησε μια ψηφιακή εμπειρία στον πολύπλοκο κόσμο των αντιθέσεων της μακρινής χώρας.

Για να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα συνεργαστήκαμε με τη δημοσιογράφο Φραγκίσκα Μεγαλούδη. Η διετής εργασιακή της εμπειρία στην Βόρεια Κορέα αποτέλεσε το έναυσμα για την προσπάθεια αυτή.

VIDEO

Στις 19 Δεκεμβρίου 2016 στο Polis Art Café, στη Στοά του βιβλίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Στην χώρα των Κίμ» (Εκδ. Εντύποις, 2016).

Για το βιβλιο μίλησαν ο εκδότης Γιάννης Κρανιάς, ο δημοσιογράφος Κώστας Εφήμερος και ο συγγραφέας-εκπαιδευτικός, Στέλιος Κανάκης. Η ίδια η συγγραφέας απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις του κοινού και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το θέμα της Βόρειας Κορέας «παθιάζει» τους «Δυτικούς» αλλά και τους Έλληνες ειδικότερα, οι οποίοι αντιδρούν σαν να έχουν προσωπικό ενδιαφέρον για την χώρα.

Άραγε, το βιβλίο αποτελεί ένα είδος ημερολογίου, ρεπορτάζ, αυτοψίας ή ταξιδιωτικό οδηγό; Σε ποιο βαθμό καταρρίπτονται λανθασμένες ή μη «αλήθειες» για την Βόρεια Κορέα;

Η συγγραφέας του βιβλίου «Στην χώρα των Κιμ», Φραγκίσκα Μεγαλούδη, μας «ταξιδεύει» σε άγνωστες πτυχές της πολυσυζητημένης χώρας, την Βόρεια Κορέα. Μοιράζεται τις εμπειρίες της, στοιχεία της κοινωνίας, προβληματισμούς για τις διεθνείς κυρώσεις και τις πολιτικές σκοπιμότητες. Πόσο ελεύθεροι είναι οι Βορειοκορεάτες μέσα σε ένα απολυταρχικό καθεστώς, τι γνωρίζουν και τι θέλουν να μάθουν για τους «Δυτικούς», ποια είναι η πραγματικότητα για τα πυρηνικά όπλα και τις φυλακίσεις αντιφρονούντων;

Η πολύμηνη φυσική της παρουσία στην «εξωτική» Βόρεια Κορέα, εξασφαλίζει προκαταβολικά μια ιστορία ενδιαφέρουσα λόγω της σπανιότητας της, ενώ παράλληλα, δίνει το έναυσμα μιας γενικότερης αμφισβήτησης, είτε των δικών της βιωμάτων είτε των δημοσιογραφικά «αποδεδειγμένων αληθειών».

  • Η συνέντευξη μαγνητοσκοπήθηκε στις 21.12.2016, στο BooksPlus/Art&Coffee

Η ΟΜΑΔΑ

Συντακτική Ομάδα:

Συντονιστές

Νίκος Ιωαννίδης
Δάφνη Σκαλιώνη

Συντάκτες

Μαίρη Μονιάκη
Νίκος Φούρναρης
Ναταλία Χατζηγιάννη

Συμμετοχή:

Δέσποινα Αποστολοπούλου
Νίκος Παραλίκης
Ξένια Κλήνη

Δημιουργικό: Ιφιγένεια Ηλιάδου

Μοντάζ: Κατερίνα Λιάπη

Copyright 2017 – ERT New Media