ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΓΟΣ

ΔΥΟ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΧΑΣΜΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

ΕΚΛΟΓΕΣ 1951- 1952

Μια μεγάλη ευκαιρία ρήξης με το παρελθόν ήταν οι εκλογές που διεξήχθησαν στις 31 Μαρτίου του 1946.

Οι κάλπες στήνονταν ξανά δέκα χρόνια μετά την εκλογική αναμέτρηση του Ιανουαρίου 1936. Τότε, η ισοψηφία των δύο κομμάτων εξουσίας (Λαϊκό Κόμμα, Φιλελεύθεροι) και η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας οδήγησαν σε μακρά πολιτική κρίση, με κατάληξη την επιβολή της βασιλικής δικτατορίας του Μεταξά.

Τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής – και δη η διόγκωση του ΕΑΜικού αντιστασιακού κινήματος – προμήνυαν την πολιτική ανατροπή του προπολεμικού κατεστημένου. Άλλωστε, οι παράγοντες αυτού του κατεστημένου (κόμματα, βασιλιάς, στρατός) έπεφταν όλο και χαμηλότερα στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας, καθώς επί τουλάχιστον μία δωδεκαετία επιδίδονταν σε ένα συνεχή διαγκωνισμό με έπαθλο τη νομή της εξουσίας.

Διαβάστε περισσότερα

Επιπλέον, η φυγή της ελληνικής κυβέρνησης στο εξωτερικό τον Απρίλιο του 1941, καθώς και ο σχηματισμός των τριών δοσιλογικών κυβερνήσεων, προκαλούσαν εκ των πραγμάτων μια έντονη και διαρκή αμφισβήτηση της παλαιάς πολιτικής τάξης και λειτουργούσαν ως κοινός παρονομαστής του πλειοψηφικού κοινωνικού αιτήματος για ανάδειξη νέων δυνάμεων.

Οι εξελίξεις, όμως, που ακολούθησαν την Απελευθέρωση, με αποκορύφωμα τα αιματηρά Δεκεμβριανά, τη Συμφωνία της Βάρκιζας, τις διώξεις σε βάρος των στελεχών της Αριστεράς και την αποχή του ΚΚΕ από τις εκλογές οδήγησαν τελικά αφενός στην αναβίωση του παλαιού πολιτικού συστήματος, αφετέρου στην απρόσκοπτη παλινόρθωση της μοναρχίας.

Ενώ την περίοδο 1942-1944 η μοναρχία ήταν πλήρως απαξιωμένη στα μάτια των Ελλήνων, στις εκλογές του 1946 τα φιλομοναρχικά κόμματά έλαβαν το 64,7% των ψήφων. Ιστορικοί, πολιτικοί επιστήμονες και εκλογολόγοι υπολογίζουν ότι η αποχή από τις κάλπες του Μαρτίου ξεκινά από το 10% και φθάνει έως το 25%.

Κι αν είναι πράγματι δύσκολο να υπολογίσει κανείς ποια θα ήταν η ακριβής εκλογική επιρροή του ΕΑΜ το 1946, βέβαιο είναι πως η συμμετοχή του Μετώπου στη διαδικασία θα οδηγούσε σε μια εντελώς διαφορετική κοινοβουλευτική σύσταση.

Τελικά, στη Συντακτική Βουλή που σχηματίστηκε τον Απρίλιο του 1946 και αποτελούνταν από 354 βουλευτές, ο συντηρητικός συνασπισμός Ηνωμένη Παράταξη Εθνικοφρόνων έλαβε 206 έδρες, η Εθνική Πολιτική Ένωση των Σοφοκλή Βενιζέλου, Παναγιώτη Κανελλόπουλου, Γεωργίου Παπανδρέου 68 έδρες, το Κόμμα των Φιλελευθέρων υπό τον Θεμιστοκλή Σοφούλη 48 έδρες, το Εθνικό Κόμμα Ελλάδος 20 έδρες και η Ένωση Εθνικοφρόνων 9 έδρες.

Λίγες μέρες μετά, ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, βασικού αρμού της Ηνωμένης Παράταξης Εθνικοφρόνων, Ντίνος Τσαλδάρης σχημάτισε μια σκληρά φιλοβασιλική κυβέρνηση, πρώτο μέλημα της οποίας ήταν η διεξαγωγή του ασφυκτικά ελεγχόμενου πολιτειακού δημοψηφίσματος της 1ης Σεπτεμβρίου 1946, με το οποίο επικυρώθηκε η επιστροφή του Γεωργίου Β’ στο θρόνο. Το δίπολο Λαϊκό Κόμμα στην εξουσία – Γεώργιος Β’ στο Παλάτι έθεσε τις βάσεις για την όρθωση του σκληρού μετεμφυλιακού κράτους.

Το παρασκήνιο

  • Χαρακτηριστικό της αντιδημοφιλίας του Γεωργίου Β’ ήταν το γεγονός ότι σχεδόν σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος υπέγραψε τον Μάρτιο του 1942 το λεγόμενο Αντιμοναρχικό Πρωτόκολλο, σύμφωνα με το οποίο ο βασιλιάς θα επέστρεφε στο θρόνο μόνο κατόπιν πλειοψηφικής απόφασης του ελληνικού λαού. Το σχετικό έγγραφο είχε συνυπογραφεί ακόμα και από το Λαϊκό Κόμμα και αυτό κυρίως διότι τα στελέχη του ένιωθαν χολωμένα από την επιβολή της δικτατορίας Μεταξά, καθώς επί τουλάχιστον έξι συναπτά έτη έμειναν εκτός των κρατικών και πολιτικών εξουσιαστικών δομών. Όλα αυτά ανατράπηκαν από τη βία των Δεκεμβριανών, όταν ο αστικός κόσμος, φοβισμένος από την ακραία σύγκρουση, θεώρησε πως η χώρα είχε ανάγκη το σύμβολο του Στέμματος για την επαναφορά του δημόσιου και ιδιωτικού βίου στην ομαλότητα.
  • Στη Συμφωνία της Βάρκιζας, η οποία υπογράφθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1945, προβλεπόταν ότι πρώτα θα διεξάγετο το δημοψήφισμα για το πολιτειακό και θα ακολουθούσαν οι εκλογές. Και αυτό διότι ήταν προτιμότερο να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα από μια διορισμένη κυβέρνηση, με συμμετοχή στελεχών όλου του αστικού πολιτικού φάσματος και σε συνθήκες πλήρους πολιτικής ελευθερίας. Τελικά, κατόπιν πιέσεων των φιλομοναρχικών δυνάμεων και καθώς η Λευκή Τρομοκρατία είχε λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, η σειρά ανατράπηκε.
  • Οι Βρετανοί πίεζαν ακατάπαυστα τις τρεις αλληλοδιάδοχες ελληνικές κυβερνήσεις της περιόδου Απριλίου 1945- Μαρτίου 1946 για τη διεξαγωγή των εκλογών. Όμως και οι τρεις πρωθυπουργοί (Κανελλόπουλος, Βούλγαρης, Σοφούλης) αρνούνταν πεισματικά να προχωρήσουν στην προκήρυξη εκλογών εν μέσω της βίας που επικρατούσε ειδικά στην ύπαιθρο. Το Λονδίνο, ευρισκόμενο ένα βήμα από την παράδοση της πρωτοκαθεδρίας του επί των ελληνικών πραγμάτων στους Αμερικανούς, θεωρούσε πως οι εκλογές θα σηματοδοτούσαν ταυτοχρόνως μια νέα αρχή, αλλά και ένα συμβολικό τέλος για τη βρετανική επιρροή στην Ελλάδα. Τελικά, ο Σοφούλης υπέκυψε στις βρετανικές πιέσεις και ήταν αυτός ο οποίος προκήρυξε τις εκλογές για την 31η Μαρτίου 1946.
  • Η αποχή του ΚΚΕ, πλην των επιπτώσεων στη σύσταση του Κοινοβουλίου, δημιούργησε ένα μείζον πρόβλημα στους ψηφοφόρους της Αριστεράς: Όσοι απείχαν από τις εκλογές, άρα δεν έφεραν σφραγίδα στο εκλογικό βιβλιάριό τους, γίνονταν στόχοι παρακρατικής βίας και ήταν σχεδόν αδύνατο να ψηφίσουν έξι μήνες αργότερα στο δημοψήφισμα. Το εκλογικό βιβλιάριο έλαβε τότε άτυπο χαρακτήρα πιστοποιητικού κοινωνικού φρονημάτων.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Σπυρίδων Μαρκεζίνης ήταν ο άνθρωπος που προωθούσε το σενάριο της καθόδου του Παπάγου στην πολιτική ήδη από τις αρχές του 1949, όταν και ο αρχιστράτηγος είχε απειλήσει με παραίτηση από τη θέση του. Εκ διαμέτρου αντίθετος με την ανάμιξη του Παπάγου στην πολιτική κονίστρα ήταν ο βασιλιάς Παύλος. Οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν ήταν ποτέ καλές. Ο Παύλος ανησυχούσε για την τεράστια επιρροή του στρατάρχη στο στράτευμα και θεωρούσε πως αν ο Παπάγος αποκτούσε και εκτελεστικές εξουσίες, τότε το Στέμμα θα έχανε παντελώς τον έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι γεγονός, ότι ο Παπάγος έχαιρε της βαθύτατης εκτίμησης των περισσότερων Ελλήνων αξιωματικών, οι οποίοι ήταν διατεθειμένοι να θυσιαστούν για χάρη του. Ο Παπάγος ήταν άλλωστε ο αρχιστράτηγος – νικητής του Εμφυλίου Πολέμου.

 

 

 

 

 

Ο Κωνσταντίνος Ρέντης ήταν υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Πλαστήρα κατά την περίοδο της δίκης και της εκτέλεσης του Μπελογιάννη και των συντρόφων του. Υπήρξε σκληρός αντικομμουνιστής και κατά την εν λόγω περίοδο λειτουργούσε ως δεξιό αντίβαρο στη πολιτική της «ειρήνευσης» και της «καταλλαγής» του Πλαστήρα. Κινήθηκε υπογείως ώστε οι Μπελογιάννης, Μπάτσης, Αργυριάδης και Καλούμενους να εκτελεστούν ξημερώματα Κυριακής, κάτω από τη μύτη του Πλαστήρα.

 

 

 

 

Στέφανος Στεφανόπουλος και Παναγιώτης Κανελλόπουλος ορίστηκαν τον Δεκέμβριο του 1954 αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Παπάγου. Αφενός η παραίτηση του Μαρκεζίνη και η φυγή του από τον Συναγερμό, αφετέρου η εμφάνιση των πρώτων σημαδιών επιβάρυνσης της υγείας του στρατάρχη, ανάγκασαν τον Παπάγο να παραδώσει σημαντικό μέρος της πολιτικής εξουσίας στους δύο άνδρες. Αμφότεροι- ο Κανελλόπουλος ως υπουργός Άμυνας και ο Στεφανόπουλος ως υπουργός Εξωτερικών- δεν μπόρεσαν να ελέγξουν την εξελίξεις κυρίως γύρω από το Κυπριακό Ζήτημα, οδηγώντας τη χώρα σε μια άνευ προηγουμένου κρίση ασφαλείας το καλοκαίρι- φθινόπωρο του 1955. Αποκορύφωμα της κρίσης ήταν το πογκρόμ του Σεπτεμβρίου 1955 εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.

 

 

 

Ο Τζον Πιουριφόι, ήταν ίσως ο πιο παρεμβατικός αμερικανός πρέσβης στην μετεμφυλιακή Ελλάδα. Χρησιμοποιούσε διαρκώς την απειλή διακοπής της αμερικανικής βοήθειας ως μοχλό πίεσης έναντι των ελληνικών κυβερνήσεων. Θεωρείται ο άνθρωπος που με διάφορες μεθόδους έπεισε τον Πλαστήρα να αποδεχθεί την πρόκληση του Παπάγου για εκλογές με πλειοψηφικό σύστημα.

 

 

 

 

 

 

Ο Γεώργιος Παπανδρέου δεν εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 1951, γεγονός που του στοίχισε πολύ, όχι μόνο πολιτικά, αλλά και ψυχολογικά. Έναν χρόνο μετά ο Παπανδρέου- σε μια ανεξήγητη ιδεολογικά κίνηση- κατέβηκε στην Αχαΐα ως συνεργαζόμενος με τον Ελληνικό Συναγερμό. Εξελέγη, αλλά επί της ουσίας δρούσε εξ αρχής στο Κοινοβούλιο ως ανεξάρτητος.

 

 

 

 

 

ΑΡΧΕΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ